אנשים רבים כבר מכירים את סגולותיו הבריאותיות של שמן זרעי ענבים, החל בחיזוק ושיפור מערכת כלי הדם ועד להאטת תהליכי הזדקנות. שימושיו העיקריים הינם בתחום הקוסמטיקה ובריאות העור, וכן במטבח הביתי לצורך בישול וכתוספת למאכלים שונים.
סגולות רפואיות של שמן זרעי ענבים
יש לשמן זרעי ענבים סגולות רבות, אך ראשית נסביר על תהליך ההפקה שלו, המאפשר לקבל מיצוי מרוכז של מרכיבים חיוניים לבריאות. מדובר כמובן בשמן שמפיקים מזרעי ענבים שהינם תוצר של תעשיית היין והצימוקים, כאשר עיקר הייצור מתבצע במדינות אירופאיות ובייחוד בצרפת. הזרעים של הענבים עוברים תהליכים מיוחדים שבהם מפרידים אותם משאר שאריות הענב, מייבשים אותם, טוחנים ומחממים. בהמשך, על הזרעים מבוצעת כבישה המוציאה מהם את השמן בצבע הנע בין צהוב לירוק.
כאמור, רשימת הסגולות הבריאותיות של השמן ארוכה מאוד. בין היתר, יש בו רמות גבוהות של ויטמין E, חומצה אולאית, חומצה פלמטית, חומצה לינולאית, חומצה סטארית, פרואנתוציאנינים שהינם נוגדי חמצון, רסווטרול, טאנינים ועוד. זוהי רשימה חלקית בלבד ולכל אחד ממרכיביה יש יתרונות בריאותיים מוכרים. כך למשל, ויטמין E ידוע בתרומתו החשיבה להאטה של תהליכי הזדקנות בתאי הגוף, בשיפור זרימת הדם, בהקלה על בעיות בכלי הדם וביצירה של תאי דם אדומים. כמו כן, הרמה הגבוהה של נוגדי חמצון עשויה לתרום לשמירה על רמת הקולגן, לחיזוק הגידים והסחוס. ישנן עדויות לכך שמרכיבי זרעי הענבים גם תורמים למניעת התפתחות סוגים שונים של מחלת הסרטן, להפחתה ברמת הכולסטרול הרע, לצמצום נזקים של רדיקלים חופשיים, ועוד.
שימושים שונים בשמן ענבים
ניתן לחלק את השימושים בשמן זרעי ענבים לשניים: חיצוני ופנימי. חשוב לזכור שהמוצרים בשתי הקטגוריות שונים מהותית, כך ששמני העיסוי נועדו לשימוש חיצוני בלבד, ואילו שמני הבישול לשימוש במטבח. מבחינת שמני העיסוי, הם מנצלים את יכולות הלחימה של מרכיבי השמן בתהליכי הזדקנות. בזכות הרמה הגבוהה של חומצה לינואלית, מוצרי שמן זרעי ענבים לעיסוי נספגים במהירות יותר גדולה בעור, וכך אינם משאירים הרגשה שומנית או מלכלכים את הבגדים אחרי שהעיסוי נגמר. זהו מוצר קוסמטי פופולארי המוסיף לחות ורעננות לעור הפנים ולאזורים אחרים בגוף, והוא מאופיין במרקם עדים ונעים. לבסוף, ראוי לציין כי השמן לעיסוי גם מצוין לריפוי של פציעות בזכות הפרואנתוציאנינים, שעליהם נרחיב מייד, ובהחלט ניתן למרוח אותו על עור פצוע.
מבחינת השימוש במטבח, שמן זרעי ענבים מצוין להוספה לסלט וגם לבישול וטיגון. מדובר במוצר שרבים מקרב בעלי הידע בתזונה ממליצים עליו, אולם יש להדגיש שכמו כל שמן לבישול גם שמן זרעי ענבים לא כדאי לצרוך באופן מוגזם. ניתן כאמור להוסיף אותו לסלט והוא מעניק תוספת טעימה וייחודית שעשירה ביתרונות בריאותיים. לדוגמא, פרואנתוציאנינים הינם פיטוכימיקלים המצויים ברמה גבוהה בשמן, הנחשבים לנוגדי חמצון חזקים בעשרות מונים בהשוואה לוויטמינים שונים, והם גם תורמים לתהליכים הקשורים להובלת החמצן במערכת הדם ולחיזוקה הכללי.
מבחינת "תרומתו" למשקל הגוף, בשמן ענבים יש כמות קלוריות הנמצאת בטווח הממוצע של שמנים צמחיים. ולגבי הטיגון או הבישול עימו, נקודת העישון של השמן היא בינונית ולכן הוא טוב יותר ממרבית השמנים הצמחיים בהם נעשה שימוש על ידי הציבור, אפילו יותר משמן זית. יחד עם זאת, ראוי להדגיש שעדיין מדובר בשמן שלגבי חלק מהשפעותיו הבריאותיות אין אחדות דעים. לדוגמא, יש הגורסים כי רמה גבוהה של אומגה 6 בשמן שאכן נמצאת בשמן, עלולה להביא בצריכה מופרזת לפגיעה בבריאות כלי הדם. לכן, כמו כל מוצר תזונתי יש לצרוך את שמן זרעי הענבים באופן מתון ומושכל.